zaterdag 9 februari 2013

Turkish Red in TextielMuseum


De collectie van het TextielMuseum was inspiratebron voor de nieuwe tentoonstelling 'Turkish Red & more'. Een rare naam, ik dacht eerst textieldesign uit Turkije te zien, wat me héél geweldig zou lijken, maar de titel slaat op een onderdeel van de tentoonstelling, met rood als kleur. De meekrap die als kleurstof is gebruikt wordt wel Turks rood genoemd, vandaar.

Het museum nodigde hedendaagse, jonge ontwerpers uit om zich te laten inspireren door de collectie van het museum. In het TextielLab kregen ze de gelegenheid te experimenteren. De ontwerpers zijn BCXSY, Lenneke Langenhuijsen, Merel Boers / Studio Miss Blackbirdy, Minale Maeda en Studio Formafantasma. De eindresultaten zijn geëxposeerd, samen met de oude technieken, weefsels, stalen, dekens, proeflappen etc uit het museum.


Mooi om te zien hoe Merel Boers door bandjes en kantjes geïnspireerd raakt voor haar jurken, versierd met  zwarte geweven bloemen. Prachtig werk. In de begeleidende film legt ze uit dat ze haar illustraties (pen op papier) wilde omzetten in geweven vormen. Prachtig. Meer van haar werk staat op haar website.
De foto hiernaast is een goed voorbeeld van illustraties die op textiel zijn verwerkt. Heel mooi.

Ook erg mooi is het werk van BCXSY uit Eindhoven. Tafelgoed met artishokken, kreeften, vissen, die net over de rand van het textiel doorgaan. Als kantklossen, maar dan buiten de rand. Het is het eerste wat je zien bij binnenkomst. Geen Turkish Red, maar alles spierwit. Dit zou in dat mooie rood geverfd ook héél mooi zijn.

Erg de moeite waard is het werk van studio Minale Maeda. Zij gebruiken textielpatronen uit de collectie en zetten die zo'n beetje om in een bank. En die bank is dan weer geïnspireerd op een oud animatiefilmapparaatje. Als het draait, gaan de beelden bewegen. Mooi idee, jammer dat de bank zelf niet beweegt. Er wordt wel een filmpje getoond waarop een digitale animatie te zien is, die die beweging weergeeft.
(helaas geen beeld van, ook niet bij de foto's op de website)

Al met al een mooie expositie met ruime aandacht voor de historische museum- en bibliotheekcollectie. Goede uitleg per ontwerper/ontwerpbureau over hun achterliggende idee. Uitleg over de museumcollectie is te lezen in een boekje. Ik had het prettig gevonden als daarin ook uitleg over de nieuwe ontwerpen was opgenomen. Zeker bij het onderdeel van Studio FormaFantasma miste ik uitleg over de nieuwe werken die ze hebben gemaakt op papier en textiel.

Turkish Red & more
TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg

Van 9 februari t/m 26 mei 2013

speciale Pinterestpagina
Facebook
Twitter

1 opmerking:

  1. Bedankt voor je bericht over de tentoonstelling! Zo snel al!

    Over de foto's/video's: ik zal met mijn collega's overleggen. Er komt vast wel meer beschikbaar via de website de komende tijd.

    Over het werk van de ontwerpers: daar zal ik over schrijven op onze weblog, in de komende weken. Zie: http://weblog.textielmuseum.nl/

    BeantwoordenVerwijderen