woensdag 7 augustus 2013

Musea in Praag, deel 2: The Prague City Galery

Door heel Praag kom je nu (zomer 2013) een poster tegen met een foto van een mooi jongetje met donker haar. Het is de aankondiging van de tentoonstelling The Inner Cirle in de Prague City Galery, Staatsbibliotheek.
Beetje moeilijk te vinden, verstopt achter het Marianske plein, een deur door, langs vele dichte deuren iets van 4 verdiepingen omhoog, dan weer een zware, houten, dichte deur door en dan sta je ineens in een hele lichte, ruime fotografiezaal. Een verrassing!

Voor The Inner Circle gingen fotografen aan de slag met het gegeven: de mensen en/of plekken die je het meest na staan, die het dichtst bij je staan. Het levert veel foto's op van oma's, van geboorteplekken, zelfportretten in kwetsbare situaties. Een paar schieten er uit naar mijn idee.
Dita Pepe maakte een serie foto's van zichzelf in verschillende geënsceneerde families. Ze stelt zichzelf voor hoe ze haar gezin had gesticht als ze bij een rijke man terecht was gekomen, of bij een man met een zwakke gezondheid, een man met een ander geloof dan zijzelf. Het levert een mooi beeld op dat je doet realiseren dan je manier van ouder worden afhangt van waar je vandaan komt, van keuzes die je maakt, van het geluk of de pech om wel of niet de juiste levenspartner tegen het lijf te lopen.

Barbora Bálková maakte een serie met 8 vrouwen die allemaal een beeld mochten scheppen van het ideale stel. De 8 vrouwen waren gewoon zichzelf en 'maakten' daarbij hun ideale man (gespeeld door een vrouw). Volgens deze 8 vrouwen zouden deze koppels hun visie op harmonieuze stellen weergeven. Dat levert mooie resultaten op.

Julie Stybnarová maakte een serie zelfportretten van 2006 tot 2011, steeds op dezelfde plek. In die periode raakte ze twee maal zwanger, in de foto van het jaar erop zie je haar jonge kroost. Mooi gedaan. Geeft een mooi beeld van de groei in iemands leven.


The Prague City Galery, Staatsbibliotheek (Městská knihovna)

2. patro, Mariánské náměstí 1 (ingang aan Valentinská), Praha 1
di - zo 10.00-18.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten