zondag 4 september 2016

Vilt en breiwerk in Fries Museum

Op vrijdag 22 juli 2016 bezocht ik het Fries Museum in Leeuwarden. Twee mooie textiele tentoonstellingen waren er tegelijk te bezoeken. Wat een geluk!

De eerste was Claudy Jongstra: Ancient light. Een overzicht van het onderzoekswerk van Claudy. Je volgt haar bijna in haar onderzoek naar een juiste kleur, textuur, vorm, uitstraling. Duurzaamheid, ambachtelijkheid zijn belangrijk en het kennen van de bron. Geduld en het experiment kenmerken de werken die te zien zijn in de expo. Er is bekender werk te zien, maar ook zoiets verrassends als eindeloze rijen potten met plantaardige kleurmengsels. Visueel heel mooi, de opstelling op zich is als kunst, terwijl het gaat om het experiment, het ontwikkelen van kleurstoffen, uitvogelen welke pleant welke kleur geeft, in welke intensiteit en met welke hoeveelheid en in welke mengvorm. Prachtig gedaan.

Eén kunstwerk springt eruit, een hangende cirkel met daaraan draden in wit en blauw. Het lijkt een ruimte om te mediteren, rustig te worden, na te denken. En dat lijkt te werken, mensen worden stil in die ruimte, gaat voorzichtig naar het binnenste van de cirkel.

Nog te zien t/m 8 januari 2017 Foto hiernaast (links): een zoekplaatje. Waar is mijn hoofd!


De tweede expo die te zien was, was Breien! Misschien was deze wel nóg leuker dan de vilt-expo. Zoveel humor, ambacht, prachtige vormgeving, mooi verhaal. Je kon in een rare tent 'wand-kleding' aantrekken, de geschiedenis van breien volgen aan de hand van deels gebreide kijkdozen, je kon uiteraars zelf een stukje breien en je vergapen aan de meest uiteenlopende gebreide kunstvoorwerpen en kledingstukken. Wat een genot!


Een gebreide zoon van Marieke Voorsluijs


Heel bijzonder zijn de truien van Loes Veenstra uit Rotterdam. Ze breit de ene trui na de andere, zonder patroon, gewoon op gevoel. Haar huis ligt er vol mee, ruim 500. Toen dat werd ontdekt, werd het een rage, kwam er een boek, een expo in Tokyo en een geweldige flashmob. Hartverwarmend, om heel blij van te worden, alle 550 truien in een flashmob!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten