maandag 30 januari 2012

De Vier Quartieren in Oirschot

Het dorp Oirschot had ooit een belangrijke rol in het bestuur van de Meierij. Er waren vier regio's, kwartieren, te besturen en een eeuw lang was Oirschot daarvan het centrum. Het is te zien dat deze plaats van belang was, er staan nu nog de prachtigste huizen uit de 16e eeuw en later.
Er is dus veel geschiedenis te vertellen. In een prachtig 16e eeuws pand in het centrum is het museum De Vier Quartieren te vinden, samen met de plaatselijke VVV.

Het museum geeft een beeld van het leven in Brabant in voorbije eeuwen. Naar uitleg over het bestuur van de vier kwartieren moet je zoeken. Jammer dat dat onderdeel van de geschiedenis niet echt wordt uitgelegd. De vrijwilligers die er werken zijn gelukkig zeer behulpzaam en leggen uit hoe het zat met de vier kwartieren.

 
Er zijn een aantal deelcollecties, die de moeite waard zijn om te bekijken. Heel verrassend: Warmhouders! (Collectie van Antoon van Hedel) Echt een genot om naar te kijken. Wat mensen allemaal niet bedacht hebben om zichzelf warm te houden. Er zijn de bekende beddenpannen, stoofjes, maar ook de warmwaterkruiken in de meest uiteenlopende, prachtige vormen (Dutch Design uit vroeger tijden), koperen 'klompen' die je kon verwarmen en een verzameling warmtestenen. 


Er zijn prachtige poffers, gebruikt door welgestelde en door arme vrouwen, voor feesten en voor begrafenissen. Ook wordt uitgelegd hoe je een poffer mooi hield met wassen en stijven. Er is uiteraard aandacht voor de Oirschotse meubelindustrie (wie kent niet die gigantische stoel in het dorp?). Leuk is het kruidenierswinkeltje uit Tilburg, waar je oud snoep kunt kopen.

Voor educatie is er een ruimte waarin het boerenleven uit de regio wordt uitgebeeld waarbij de vier jaargetijden worden gevolgd. Leerlingen krijgen uitleg aan de hand van twee fictieve kinderen uit 1910, Jan en Jet. Zij maken van alles mee op het land, op de boerderij, op school (schrijven met een griffel), in het huis. Ze leren over trouwerijen, begrafenissen, middeltjes tegen ziektes, kleding van een eeuw geleden, persoonlijke hygiëne. In de tentoonstelling is slechts een heel klein deel van de enorme collectie te zien. De selectie is precies goed, vertelt een logisch verhaal, is nergens teveel. Heel goed gedaan. Het educatieve programma is ontwikkeld samen met Erfgoed Brabant. Het werkt voor educatieve programma's én voor losse bezoekers.
Het museum werkt samen met een aantal boerenbedrijven in de omgeving. Daar nemen de kinderen een kijkje in een echte boerderij en leren ze melken.


De vitrine met haarkunstwerkjes van overleden personen is mooi. Altijd ook weer een klein beetje luguber, of is dat niet het juiste woord? Het brengt een overledene zo dichtbij. Mij bekruipt het gevoel dat die kunstwerkjes voor de familie van de overledenen bedoeld zijn, niet voor mij, een toevallige museumbezoeker, maar ze zijn zó mooi dat ik er elk detail van wil zien. Ik had net in het Tropenmuseum de tentoonstelling De Dood Leeft gezien, en in het Uitvaartmuseum Afterlife,  dus ik zat helemaal in het thema van de dood. Terug naar de wereld van de levenden!



Museum De Vier Quartieren
St. Odulphusstraat 11
5688 BA Oirschot
Tel: (0499) 550599
dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.30 uur;
zondag van 13.00 tot 16.30 uur
museumjaarkaart is geldig

Vanaf zondag 5 februari de tentoonstelling Het Lijden verbeeld, passie in Oirschot

Ook heel leuk in Oirschot: Ons Zus

2 opmerkingen:

  1. hey jojanneke, vraagje was jij vroeger het vriendinnetje van roy divin? amanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Euh, nee, dat moet een andere Jojanneke geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen